Publiczne Przedszkole Nr 18 im. Kubusia Puchatka w Pile

Jadłospis

 

Informacja dotycząca żywienia dzieci w Publicznym Przedszkolu Nr 18 w Pile

 

Informujemy, że w naszej przedszkolnej kuchni, przygotowując codzienne posiłki, wykorzystujmy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji. Należą do nich :

Alergen nr 1. Mąki zawierające gluten tj. z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu i produkty pochodne.

Alergen nr 3 Jaja i produkty pochodne.

Alergen nr 4. Ryby i produkty pochodne.

Alergen nr 8 Produkty zawierające niewielkie ilości orzechów arachidowych, włoskich, laskowych, migdałów, pistacji.

Alergen nr 10. Produkty zawierające niewielkie ilości soi, sezamu, gorczycy.

Alergen nr 7. Mleko i produkty pochodne.

Alergen nr 9. Seler i produkty pochodne.

 

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie pod datą (np. Alergeny 1,2,3,4,5,6,7)

 

Jeżeli Państwa dziecko jest uczulone na któryś z wyżej wymienionych składników, prosimy o przekazanie takiej informacji wychowawczyni grupy, do której uczęszcza dziecko.

 

UWAGA 

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).

Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011,  które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.

 Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
  2. a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 )
  3. b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 )
  4. c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; 
  5. Skorupiaki i produkty pochodne;
  6. Jaja i produkty pochodne;
  7. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  8. a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
  9. b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  10. Orzeszki ziemne(arachidowe) i produkty pochodne;
  11. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  12. a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
  13. b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa- tokoferolu, naturalnego octanu D- alfatokoferolu, naturalnego bursztynianu D- alfa- tokoferolu pochodzenia sojowego;
  14. c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  15. d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  16. 7Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjątkiem:
  17. a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
  18. b) laktitolu;
  19. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie (Juglansregia), orzechy nerkowca (Anacardiumoccidentale), orzeszki pekan (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletiaexcelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistaciavera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamiaternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  20. Seleri produkty pochodne;
  21. Gorczyca i produkty pochodne;
  22. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  23. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia 
  24. Łubin i produkty pochodne; 
  25. Mięczaki i produkty pochodne.

JADŁOSPIS 14.06-18.06.2021 r.

JADŁOSPIS 14.06.-18.06.2021 r ...
Czytaj Dalej
/

JADŁOSPIS 7.06.-11.06.2021 r.

JADŁOSPIS 07-11.06.2021 ...
Czytaj Dalej
/

Skip to content